Audi A1 diamond edition -en innovativ penisforlenger?
De fleste kjenner til bilprodusenten Audi. Det snakkes om at Audi har verdens mest lojale kunder, og andel gjenkjøp er, etter hva ryktene sier, himmelhøyt. Langt forbi og over den berømte regnbuen der blue birds fly.
Du trenger ikke stå i en busslomme i for mange minutter, mens du kanskje bedriver tiden med bilnummer-skriving eller venter på kollektivtransporten som kommer sjeldnere og sjeldnere; antallet Audier som vil passere deg er sjokkerende. Mest sannsynlig er det en mørk, mørk blå eller svart variant som triller konservativt og passe sprekt forbi.
Audi var ikke ute og lette høyt og lavt etter noen som kunne produktutvikle eller innovere i Audi-imperiet. Det var nemlig slik at en dag banket en forholdsvis ung nordmann på Audis dør. Thomas Heyerdahl er gullsmed, og firmaet Heyerdahl ble stiftet av hans far, Sten Heyerdahl, i 1972. De skal vissnok være ledende i Norge, innen gullsmeder med sine spesielle smykker, diamanter og perler.
Heyerdahl ville skape noe nytt og unikt – en hyllest til damene. Resultat: Audi A1 – diamond edition. Han skryter på seg følgende tankerekke for idéen bak produktet:
«Diamanter og bil har mange likhetstrekk – begge vekker lidenskap og sterke følelser.»
Som navnet limited edition tilsier, det er heldigvis et begrenset «opplag» av disse glitrende kjøretøyene. I hver av de 57 vidunderene står et nummer pent gravert; f.eks 10/57.
-Hva er det med denne bilen som gjør den til en hyllest for damene?
1: Diamond Edition logo i forkrommet metall på rattet:
2: Anheng i Diamond Edition design med 10 diamanter i skinnsnor:
3: Audi makeup skinnskrin med innvendig speil tilpasset midtarmlene, samt makeup fra Guerlain:
4: Aluminium dørlister med Diamond Edition design:
5: Girspake med 24 diamanter. 0,48 carat totalt og logoen til Heyerdahl:
6: GPS med logoen godt synlig:
7: Nøkkel trukket i beige kunstskinn fra Audi:
8: Individuelt nummerert Limited Edition merke i hanskerommet:
9: USB kort / sertifikat med all informasjon om bilen. (Beklager ingen bilder.)
10: Diamond Edition logo på forskjermer og bakluke i forkrommet metall:
Litt syting og klaging..
For et par måneder siden, klaget jeg så lang og kald jeg var, uskyldig på egen Audi A3 (2011 modell) – på egen Facebook-vegg. Jeg tror jeg skrev høyt at jeg undres hvorfor ikke flere kvinner blir tatt med i produktutviklingen eller innoveringen, så fremt man er i besittelse av både korrekt kjønn, designkunnskap, og er i følge media og statistikker «de som tar de fleste kjøpsavgjørelser» – Hvorfor får vi ikke noe bedre og mer funksjonelle biler – ikke bare fordi vi er kvinner – men, som oppegående hele mennesker? Min påstand er at det ikke innhentes nok kvinnelig brukerbasert informasjon før det utvikles for eksempel biler. (…) Jeg tror nemlig det er forsvinnende få kvinner som får innpass i Audi-utviklingen. Eller bare virker det slik?
Jeg ble verken sint eller irritert da Audi lanserte Audi A1 – Diamond edition. Jeg ble bare så veldig, veldig skuffet! Da jeg så reportasjene fra lanseringen, ble jeg ytterligere overbevist. Tapasbuffet, champagne og pene damer viste frem bilen. Denne Audien er ikke designet for kvinner, men for menn som trenger en penisforlenger med bling – enten for seg selv – eller som en rullende gave til en dame han trenger å la blinges. Tapas er (tro det eller ei) et vanlig mannlig bestillingsfenomen i «serveringsbransjen». Champagne er ok, men boblene overgår ikke min edruelighet til sløseriet og frieriet til Audi-damene. Eller i vertfall er jeg forledet til å skulle tro at det er «kvinner som er målgruppen». Hvis kvinner var målgruppen, så send i himmelens navn noen råtasser av noen supermenn til å stå og peke muskuløst på bilen… istedet for noen kjolekledte damer! Grrr.
Slik omtaler skaperen av den diamantbefengte girspaken – tanken bak girspaken:
”Girspaken er selve prikken over i’en i konseptet. Et platinabelagt merke med ny logo er fattet med 24 ekte brilliantslipte diamanter av topp kvalitet, med en vekt på til sammen 0,48 carat. Girspaken er en sentral og visuell del av bilen. Diamantene er fattet på en måte som gir et sporty og lekkert utseende. Målet har hele tiden vært at alle modifiseringer skulle gjøres i god kvalitet og høy finish, slik Audi er kjent for.”
Audis innleide designer Heyerdahl, påstår bilen er for den moderne og urbane kvinnen/damen.
Nature has made a pebble and a female. The lapidary makes the diamond, and the lover makes the woman. -Victor Hugo
Hvorfor synes jeg denne Audi-varianten suger? Hvorfor er jeg ikke bare fornøyd fordi noen «gjør noe». Norge er ikke akkurat enere i verken design eller innovasjon, dersom jeg skal tro på det jeg har lest de siste årene. Audi Diamond edition er med på å forkludre alt som har med bærekraftig innovasjon å gjøre, og forståelse av kundegruppen man henvender seg til. Her lefles det med Audielskere av det kvinnelige kjønn – men, jeg tipper, etter egen rakettforskning, på at de som kjøper denne bilen IKKE er først og fremst i Audis egne rekker. Kjøperen er mer opptatt av bling og boblevann (og Paradise Hotel) enn av kvalitet og seriøsitet. Er det dét Audi vil? Jeg vil nemlig at Audi skal elske med som den jeg er – fordi jeg fortjener det…
Dersom Audi skulle gjort det som sikkert både kvinner og menn ønsker av bilen de skal kjøpe, det er å produktutvikle bilen til å nærme seg slik vi nordmenn lever i dag. Det skulle nemlig bare mangle at vi ikke skulle kunne bestemme fargen selv. Det skulle nemlig bare mangle at ikke bilen var standardutstyrt (og ikke som et tilleggsprodukt) med GPS og usbporter. Det skulle bare mangle at ikke setevarmeren kunne justeres til mye varmere enn i dag, dersom noen har kald rumpe.
Puter, farger og annet dill
Det skulle bare mangle at ikke fargene på seter kunne blitt individuelt tilpasset i mye større grad – og med langt flere muligheter til sesongvariasjon og løse puter. Det skulle bare mangle at det ikke kom innebygd skjermer – og digitale flermediale koblingsmuligheter – slik at vi kunne spille vår musikk direkte på anlegget – eller la poden se en film i baksetet, og konfirmanten legge ut nyeste festbilde på Facebook. Det skulle bare mangle at bilsetene stod i takt med slankere mennesker også – de med lange ben og liten pondus, eller beklemte baller. (Selv må jeg sitte anstrengt med bena, dersom jeg har hæler på skoene – for å ikke komme borti dørens rare design (det gjør vondt) – eller komme borti cruise-kontrollen.)
Det skulle bare mangle at ikke handsfree og høyttalere er standardutstyr i enhver bil. Og det skulle bare mangle at ikke det var en kobling mellom høyttalere fra mobilen og til et headset – slik at den nysgjerrige gullklumpen ikke overhørte alt allikevel.
Kjære bildesignere: kutt ut med halvveis innovasjon og korttenkt produktutvikling, godt skjult at dere tror dere gjør oss kvinner (eller menn) noen fortjeneste. Hadde noen hevet etter meg et kjede, med logoen til bilen min, da jeg kjøpte min Audi – hvilken festlighet tror dere jeg hadde brukt dette kjedet i? 57 personer skal vandre rundt med et kjede… for å vise hvilken bil de kjenner en som har kjøpt, eller har kjøpt selv.
Forståelsen av at vi ønsker oss nøkler som ikke bare er svarte, den er i for seg god. Det skulle da egentlig bare mangle at vi ikke kunne få flere farger på nøklene. At vi får en girspake som glitrer – jeg er ikke sikker på at det gjør bilen mindre forsøkt gjort innbrudd i, bedre å gire med, tryggere på veien, raskere i oppoverbakkene, bedre å sitte i eller noe som helst annet… Ikke det at noen kommer inn i bilen (Audi er en av verdens vanskeligste biler å bryte seg inn i, sies det), men det er jo ufattelig kjedelig med de som ødelegger bilen fordi de forsøker. I den urbane personens liv, beveger mange seg i utrygge gater – uten alt for mye synlig politi. Om ikke Audi A1 diamond ediotion kjører en paralell kampanje for alle oss rundt disse 57 bilene som skal rulle på norske veier i større grad, skjønner jeg godt dersom forsikringsselskapene etter hvert reagerer – og pålegger glitrende girspaker et «overtrekk». For å ikke friste unødig. Slik er det jo for alt annet vi putter inn i bilen vår. Skal ikke friste noen. Kanskje Audi forventer at de som eier disse bilene skal skru av toppen av girspaken når de parkerer?
Har alt for mange spørsmål – og alt for få svar
Kanskje ekstranøkkelen kan ha en annen farge enn hovednøkkelen? Kanskje nøkkelen kan erstattes med innloggingskoder istedet for en metallpinne? Kanskje rattet ikke trenger å være rundt – men mer som en slags joystick? Hvorfor er førersetet ikke plassert i midten, og med justerbare seter på siden – glideskinne for å «velge» plassering av setet inni bilen? Og hvorfor har ikke Audi mange flaskeholdere som er tilpasset norske standardstørrelser på f.eks halvliters flasker? Hvorfor er det ikke lokk/lås/topp/flere små lommer på den store sidelommen i bildøren? Hvorfor er det ikke en liten safé i bilen? Hvorfor er det ikke standard-skuffer under seter? Hvorfor er det så semmer kvalitet på lokket og åpningsmekanismen til vindusspylevesken? Hvorfor er det ikke øretelefoner innebygd foran og bak, enten for å hente ut musikk, velge egne kanaler, eller høre mens mor hører på far i telefonen i forsetene. Hvorfor er det ikke større speil på solskjermen på begge sider? Hvorfor er det ikke speil i baksetet?
Og hvorfor i all verden har noen av oss et ønske om å koble ganske ukjente unge herr Heyerdahl til «selveste» Audi? (Akkurat nå fant jeg ikke de fagartiklene om nettopp dette temaet, dvs når relativt solide store firmaer kobles med ukjente eller andre aktører av høyest annen «verdi». Hvis noen har lenker, please legg inn i kommentarfeltet.) Har diamantene blendet Audi-sjefene?
Makeup – for hvem?
Deretter kommer det ugeniale valget av Guerlain makeup. Som om alle kvinner bruker samme farger og merker i en rekke av produktene. Min påstand er at dette var virkelig lite gjennomtenkt. Slik er sjelden norske kvinner. Jeg kjenner i vertfall ingen som er fan av kun ett merke… Dessuten er det etter hva jeg vet: norske damer er dessverre ikke flinke nok til å kjøpe Guerlain. Hvorfor ikke velge fra øverste hylle, Audi?
Hvorfor sender dere med bilkjøperen diamanter, smykke og sminke – i stedet for det vi virkelig trenger at dere bruker penger på å utvikle bedre løsninger for?
Krav til bærekraftig design og produktutvikling må vi vel kunne forvente i verdens rikeste land?
Aller mest minner dette meg om den noe litt typiske norske tankegangen – bare man gjør noe – så er det godt nok. Vi vet kanskje ikke bedre? Hvorfor stiller vi ikke krav? Hvorfor fokuserer vi ikke mer på bærekraftig produksjon, design, entreprenørskap, sosialt entreprenørskap og skaperkraft enn vi gjør i norsk skole i dag? (Skal skrive en bloggpost om blant annet Ungt Entreprenørskap snart. Spar evnt kommentarer om UE/UB/SB til da? 🙂 ) Hvorfor reagerer ikke du også på latterliggjøringen av hvordan produkt x mikses med produkt y og dermed automagisk må bli en suksess? Hvorfor er den norske forbrukeren såpass lite kravstor til hva vi skal bruke pengene på? Enten det er hvordan matkjedene tilbyr deg varer, læreren som håper å dø eller pensjoneres før IKT kommer inn i klasserommet, eller Jarlsbergostens egen fortreffelighet i smak og antall nøkkelhull på emballasjer.
Har vi for mye penger og olje? Hvorfor er vi ikke mer opptatt av mer enn noe som glitrer? Eller er det gull alt som glitrer? Hvorfor vil vi ikke at bilprodusentene skal tenke på hva som kan lages og gjenvinnes av bilen når den ikke triller lengre? Hvorfor ønsker vi ikke mer fokus på stoffet i setet, eller skinnet på rattet? Hvorfor forventer vi ikke mer? Er det godt nok?
Dette minner meg også om flere av vår tids klamme mikser mellom organisasjoner og «bærekraftige NGOs eller liksom NGOs» som sammen med produsent x lager et produkt eller tilbyr en tjeneste. Dermed er alt greit, liksom. Som om bare man tar med faktor «god samvittighet» eller «design» så har produktet atuomatisk større verdi og er en ubetinget suksess. Krever vi virkelig ikke mer fra dagens produsenter?
-Noen ganger helliger målet middelet, eller var det motsatt?
Audi A1 diamond edition er innovasjon i smykkekunst, men overhodet ikke bærekraftig innovasjon i bildesign. Det er produktdesign – så absolutt, men ingen produktutvikling for bilbransjen. Mer et sidespor. Mulig alle spor er gode spor? Dessuten er det jo slik at et sted må man begynne, og jeg er bare så utrolig utålmodig…Er det særlig bærekraftig å bruke diamanter – på en girspake?
Jeg påstår at Audi A1 diamond edition er et produkt på en blindvei, som fører til omtale, men ikke nødvendigvis flere og langsiktige nye lojale kjøpere. Ikke har Audi vært best i klassen til å ta kvinnelige bilkjøpere på alvor fra før heller, og ikke tror jeg de treffer denne gangen. Denne limited edition er heldigvis limited. La oss bare håpe at folket forteller at valgmulighetene innen farger på interiør og eksteriør, nøkkelfarger og ulike girspaker selvsagt skulle vært mer valgfritt. Det skulle bare mangle.
Underordnet informasjon: prispåslaget for diamond-designet er ca 30% høyere enn det en «vanlig» A1 koster. I følge Harald Møller, er prisen på A1 rundt 215.000 (gj.snitt utstyrt.) Diamond edition koster rundt 300.000. Det er en 1,4 TFSI S tronic, eller en TDI S tronic som er er utgangspunktet for Diamond edition.
Artig lesning dersom du har tid til overs er:
Norway, entrepreneurial paradise
Sosialt entreprenørskap, Paul Chaffeys blogg
Diderot – fine tings forbannelse
Ellers er det mange bra bloggposter fra blant annet BI/Handelshøyskolen om temaene innovasjon, entreprenørskap, bærekraft, koblinger og annet snadder. I denne omgang tar jeg med bra ord fra Audun Farbrot:
Samfunnsansvar som bedriftsmote,
(Kunne egentlig lenket herfra til evigheten om bra artikler og store eller små tanker om temaene.)
Har du lest helt hit, så skal jeg ta meg ikke ta meg bryderiet om å fortelle hvilken ekstremt rakettforskerfaglige tyngde, reell kompetanse og erfaring jeg sitter med – når jeg bruker så mange ord og er direkte bloggskuffet over Audi. Det fortjener ikke Audi. Og ja – jeg kommer til å skule bort på dem som har kjøpt bilen. For å se hva slags mennesker det er. Og det er ikke kun beundring i mine øyne da. Det burde det vært.
-Jeg er veldig, veldig skuffet fordi Audi tror jeg ønsker diamanter, smykke og makeup – fremfor trygg, rask, estetisk vakker, praktisk, billig og miljøvennlig bil. I nevnte rekkefølge.