Gå til innhold

Enkeltpersonsforetak -er det noe å skryte av egentlig?

27/05/2010

Jungelen av informasjon, lover og regler er gigantisk. Det krever tid, oversikt og klokskap for å bevege seg smartest og mest fornuftig på din vei som bedriftseier. Derfor vil helt klart et eget nettsted for private næringsdrivende vært kjekt å ha. Ikke som en informasjonskanal alene, men som et fora for å dele erfaringer, få rask hjelp, laste opp og ned skjemaer, formularer og alt annet du til en hver tid skal ha tilgjengelig og i korrekt utformet stand.

For de som skal bli morgendagens bedriftsledere, de ser vi mulig som deltakere i ungt entreprenøsrskap i dag. For å gi hver og en av disse større tilgang på relevante erfaringer, online hjelp (dersom læreren ikke har kunnskapen) eller inspirere til vekst på ulike plan – da vil også en slik portal være svært nyttig. Vi trenger også mer informasjon hvorfor kvinner etablerer seg sjeldnere, og jenter som har vært ledere i UB-bedrifter – de vil sjeldnere ta lederansvar igjen. Hva skjer og hvorfor skjer det?

Dersom alle vi som eier en privatnæringslivs-bedrift var medlem (helt gratis) og via dette kunne både sørge for mer effektiv rapportering, fildeling og kunnskap – lurer på hva det hadde spart staten for? En slik nettportal er kostbart å lage, men den kan ha nytte i langt flere felt enn jeg skisserte opp over. Mulighetene er ekstreme, og i Norge sitter en haug med strålende dyktige folk som venter på et slikt oppdrag.

Og det er enda et viktig moment – nettstedet bør ikke være under Innovasjon Norge eller under statlig kontroll og funksjon. Da vil mange erfaringer, råd og tips ikke bli delt. I fare for å miste muligheter.

En av de smarteste rådene uansett hvilken eierform du vil starte opp med – finn noen kloke mennesker å rådføre deg med. Både innen økonomi og regnskap, markedsanalytisk og juridisk. En slik investering bør alle ta seg råd til.

Denne bloggposten er ment som en type advarsel, for at du skal forstå urettferdigheten i denne selskapsformen og støtte opp om alle oss som bedriver privat næring av de aller fleste slag. Uten oss – ingen fremtid – i vertfall hvis oljen tar slutt en gang…

Finanskomiteen har fremmet denne innstillingen 25.mai 2010.

Venstres forslag finner du her.

Høyre, Frp og KrF støttet Venstres forslag, regjeringspartiene Ap, SV og Sp stemte i mot.

Gründerforeningens Facebookside finner du masse interessant informasjon (sjekk den egne siden «Vi som krever bedre rettigheter for selvstendig næringsdrivende.) Du kan også bli ytterligere kunnskapsrik ved å  sjekke nettsiden: norskgrunderforum.no

Reklame
88 kommentarer leave one →
 1. 27/05/2010 23:34

  Knallbra! Kan dette sendes til storting og regjering i plakats form? Kanskje kan det hjelpe statsansatte med landets beste sikkerhetsnett å fatte en brøkdel av hva selvstendige verdiskapere har å stri med?

  • 29/05/2010 09:10

   Hei:)
   Tusen takk for kommentaren! Så at flere sendte lenken om dette blogginnlegget videre til både stortingspolitikere og statsministeren. (På Twitter)

   Litt Arnulf Øverlandske ord passer for alle statlige ansatte og politikere: Du skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv.

   Vi må bare fortsette å kjempe for bedre rettigheter!

   • bastianblogg permalink
    29/05/2010 15:02

    Dette viser at norges næringslivspolitikk ikke fungerer.

    Alle store selskaper startet som små bedrifter. Hvis vi hindrer at de dannes vil vi ikke få noen suksesser

 2. 28/05/2010 00:24

  Suveren vinkling Celine!
  Vi har kun to bein, og knekker begge ligger vi nede for telling, men vi holder hode over vannet!

  Og man må IKKE møte veggen eller legge ned frivillig, det gåkke… det er å hoppe fra golvet og helt ned…

  Men hva gjør vi? Jo vi fortsetter og fortsetter, for stort sett har vi ikke reelle valg som fungerer i dagens Norge. Samtidig – skal vi leve i et marked i det høykostnadslandet som er mindre enn halve London i potensielle kunder….

  • 29/05/2010 09:31

   Hei Lise:)
   Tusen takk for kommentar her, og på Facebook. Du har enorm erfaring fra ditt liv som selvstendig næringsdrivende, og jeg har blitt mer enn en gang blitt overrasket og svært lei meg over slik du har måttet kjempe og alle de «overtrampene» du har måttet tåle!!
   At vi har et norsk privat næringsliv som fungerer enten man er små, mellomstore eller gigantiske burde vært en selvfølge. Men, det er det ikke.

   Hvor store samfunnskostnader er det ikke å ha noen hundre tusen småselskaper rundt om i landet som på en eller annen måte går seg vill i lov-og-regel-jungelen, rapporterer vekk all sin tid de burde brukt til å skape, blir bundet til å skulle bruke midlene til å forskuttere skatten sin, til å få manglende mulighet til å kunne bli syk – eller ha syke barn… Klart dette koster samfunnet! Klart det står mange mennesker rundt en bedriftseier som lider og taper på grunn av et system som ikke virker godt nok.

   Bare det at statlige rapporteringer ikke er effektivt samlet inn (enten via internett og sømløs spredning til de etater som en skal rapportere inn til) gjør det enda mer kompliset og fordyrende å være en bedrift som er nyetablert, voksende eller er i en sårbar situasjon. (sviktende marked, streik, sykdom eller graviditeter.)

   Det er som du sier en tilstand man nesten ikke kommer ut av, ikke kortsiktig i vertfall. For Norge vil ha grundere og et best mulig privat næringliv? Det er det de sier… Eller hører vi feil?

   Grunderklem fra Céline

   PS Kan ikke du dele noen av dine historier her på bloggen også – ikke «bare» på Facebooksiden min? Du har historier som andre kan lære av. Viktige ord – fra en drivende dyktig dame. Kjedet mitt er forresten helt vidunderlig vakkert. Håndverkertalentet ditt er formidabelt:)

 3. RISK permalink
  28/05/2010 06:19

  Vedr omdanning. Det er mulig å skattefritt omdanne fra Enkeltpersonforetak til AS

  • 29/05/2010 11:21

   Hei:)
   Takk for kommentar.
   Ja, det er skattefritt å gjøre selve omdannelsen fra et ENK/EPF om til et AS. Det vil si at omregistreringen ikke trenger koster mer enn den egenkapitalen du må legge inn – som bør være ren kapital og at det gjøres innen visse rammer. (ca 100.000++)
   En bør bare ikke ha noen håndfaste verdier når en skal omdanne selskapet… Og en burde kanskje aldri hatt et ENK/EPF i første omgang. Denne informasjonen vet folk flest ikke, tror jeg.

   Dersom du har en eiendom/verksted/frisørsalong/tomt/maskinpark som du har lagt inn i ditt ENK/EPF – og kanskje har du foredlet denne verdien kraftig (og fått fradrag for endel av kostnadene), og du vil selge dette til ditt nye AS – så blir mellomlegget mellom salgssum og ligningsverdi ditt overskudd. Av dette overskuddet skal du skatte 51%.

   Hadde eienom/verksted/frisørsalong/tomt fra dag én ligget i et AS, så ville det vært 28% skatt av overskuddet ved realisering av verdien. Overskuddet kunne forblitt i selskapet for reinvestering (med dertilhørende skatter) eller blitt fordelt som utbytte (med dertilhørende skatter)

   Man er ikke nødt til å være ansatt i sitt eget AS. (Dvs verdien av salget trenger ikke å sees i sammenheng med evnt arbeidsgiveravgift, forsikring og skatt for en person) Det er når verdiene skal realiseres at det største økonomiske tapet inntreffer. Det største personlige tapet er dersom du blir plutselig syk – har en haug ansatte du har ansvaret for i en periode og en bøtte gjeld.

   Slik jeg oppfatter det (er både blond og tidvis naiv) så kan EPF/ENK gjerne selge tid/ord/tanker. Det er ingen bærekraftig samfunnsgode å tilby sine borgere et så dårlig alternativ for å kunne tjene penger eller være med på verdiskapning.

   I det en selger en slik håndfast verdi – til sitt eget nye AS eller til andre – da skatter du 51% av overskuddet. Selskapsformen EPF/ENK egner seg ikke til vekst i bedriften, og det er ikke verdt risikoen ift innsatsen. Det var hovedbudskapet mitt, som jeg mulig ikke fikk frem godt nok eller var litt usynlig i bildet der akkurat det ble skrevet.

   • RISK permalink
    31/05/2010 09:37

    Tror du misforstår vedr skattefri omdanning fra EPF til AS.
    Den balansen man har i EPF ved omdannelsen blir «inngående» balanse i AS’et. Det skjer ingen realisasjoner som må beskattes. Det er jo hele poenget med skattefri omdannelse. Man trenger altså ikke selge noe inn til AS’et.

    Har man eiendeler som er kr 100 000 høyere enn gjeld har man allerede nok aksjekapital og trenger ikke skyte inn mer. I ditt tilfelle forutsetter du jo akkurat dette, at det er blitt opparbeidet store positive verdier.

   • 31/05/2010 12:34

    Hei igjen:)
    Tusen takk for at du tar deg tid til å forklare og kommentere en gang til. Det setter jeg stor pris på!

    Jeg kan vel ikke danne et AS i dag og overføre verdiene – for så å selge AS´et i morgen? Uansett hva slags resultater jeg skulle hatt? Det mener jeg å ha forstått at ville forutsatt at jeg drev Englegaard videre en gitt periode. Hvilket jeg ikke skal.

    Slik jeg oppfatter det, har jeg ingen reell mulighet å selge meg ut i dag annet enn gjennom mitt ENK/EPF.

    Generelt sett så kan vi i ENK/EPF omdanne våre selskaper skattefritt til et AS – dine forklaringer stemmer, men under flere forutsetninger enn kun selve omdannelsesmetoden/rammene. Tid er også vesentlig. Jeg har ingen rask og grei exit slik jeg forstår det. Stemmer ikke det da?
    (Jeg forstår selvsagt at jeg BURDE hatt et AS for lengst – gjerne et driftselskap – som kunne betalt leie til mitt ENK/EPF som var et slags holdningselskap. Men, det skjedde ikke.)

    Jeg skylder ikke på andre enn meg selv, men jeg står fortsatt på at jeg ikke kan komme raskt ut av dette med den gevinsten/verdien jeg mener jeg har skapt.

    Imøteser gjerne en ytterligere kommentar.
    På forhånd takk.

 4. 28/05/2010 06:32

  Svært bra!

  • 29/05/2010 11:34

   Hei Kenneth:)
   Tusen takk for kommentar -gir mot og inspirasjon til å formidle.

 5. 28/05/2010 06:33

  Strålende innlegg!

 6. Siv permalink
  28/05/2010 07:23

  All honnør til deg for dette! Fra en som selv er en ansatt: Hvorfor i all verden skal staten gjøre det vanskelig for folk å drive med verdiskaping? Hvorfor skal det ikke belønnes når noen har drivkraft nok til å skape noe eget, noe nytt? Hvorfor skal man kveles av arbeidsgiveravgift når man faktisk gir folk arbeid slik at staten slipper å sørge for dem? Osv. osv. Innlegget ditt må frem til politikere med makt!

  • 29/05/2010 11:50

   Hei Siv:)
   Takk for det! *suger det til meg som en svamp*
   Rent generelt er det mange ansatte, inklusiv politikere, som aldri har erfart livet som selvstendig verdiskaper eller jobbet i det private næringsliv. Mulig at noen av oss som setter fokus på det vi mener virker urettferdig eller komplisert har bedre kår, flere utveier eller muligheter enn vi aner…
   Uansett er det å skape en av drivkreftene til mennesket. Det å klare seg selv (ikke være til byrde) og det å få aksept for det en gjør. Rett og slett bli verdsatt.
   At så mange spesielt små og mellomstore bedrifter oppfatter sin verdiskapning som en slags belastning og nesten straff etterhvert kan jo ikke være bærekraftig for samfunnet.
   Men, hvis man later som man er staten – hvordan skal man mene at enhver av oss som starter noe – bare skal belønnes… Hva tilfører vi som virkelig er noe som monner for flere enn oss selv?

   For å forstå hvor politikerne ønsker at vår verdiskapning skal gå, for å forstå et komplisert regelverk og en haug med ekstra-rapporerteringer i alle ledd – så er kravene mange – og mange av oss uforstående hvordan vi skal forstå at dette er bra for samfunnet.

   Så i første omgang ville et gigantisk nettsted for alt av privat næringsliv vært gull. Både for å kunne dele informasjon, laste opp og ned alle formularer og kontrakter, og få en dialog med de som kan og vet – enten det er andre bedrifter eller staten selv. Informasjon, informasjon, informasjon. Så slipper mange av oss å trå feil. Alt fra UB – til megakonsern – burde vært registrert der. Og tenk deg hvilken dialog og mulighet for dialog det hadde gitt alle….

   Bloggposten er videretvitret til ulike politikere og organisasjoner så jeg i går. Roper vi høyt nok, mange av oss nok – så kanskje vi kommer et stykke videre. Sammen er man vel sterke.

   Og bildet av folk som skaper – det vil bestå. Ved å vite mer om hva som ligger bak de store, og veien de har tatt – så kan alle vi andre lære.

   Bra at du som ansatt også kunne ergre deg over forholdene for småfirmaer som ENK/EPF har det. Det vil jo gavne alle at bedriftene kan lønne sine ansatte mer. For det er det som skjer når vekst skapes. Nye og bedre arbeidsplasser, med bedre vilkår og rammer.

 7. 28/05/2010 07:26

  Igjen- jeg tar av meg hatten og står stum beundring. I rest my case…you ARE amazing! Proud to be your friend dear.

  • 29/05/2010 11:58

   Hei Trine:)
   Tusen takk! Du – stum? Hehe:)
   -gjør så godt jeg kan…

 8. Bjørn Are Andreassen permalink
  28/05/2010 07:31

  Strålende innlegg!

 9. 28/05/2010 07:44

  Hei

  Jeg prøvde dette i fjor og kastet bort en verdifull måned på å sette meg inn i det hele. Det er et HÅN mot alle at dette tilbys som en alternativ måte å organisere seg på. Det totalt manglende sikkerhetsnettet rundt ordningen koblet med den svært høye skattleggingen er ikke bare absurd, den er rett å slett uhørt. Ordningen strøk hos meg og jeg heldigvis en oppdragsgiver som jeg fant andre samarbeidsformer for å løse problemene.

  Jeg håper at det er flere enn Venstre som nå går inn for å gjøre noen med denne strukturen. Den er rett og slett menneskefiendtlig og fornedrende.

  Eirik B.

  • 29/05/2010 12:03

   Hei Eirik:)
   Glitrende kommentar! Tusen takk på vegne av oss alle. Det er som du sier: menneskefiendtlig og fornedrende. Håper det kommer en gigantisk nettportal. Som kan samle opp gode råd, tips og dialoger mellom alle private næringsdrivende. For å få bærekraftig verdiskapning i landet – enten man er små, mellomstore eller store bedriftseiere.

   Takk.

 10. 28/05/2010 07:45

  Veldig bra Celine!
  – og til skrekk og advarsel for oss som har lekt med tanken på at det kan være en fin måte å teste ut en forretningside og bidra til noe reell verdiskapning via private initiativ.

  • 29/05/2010 12:08

   Hei Katrine:)
   Takk for kommentar. Ja – ENK/EPF er en ordning som du ikke leker butikk med. Ramme alvor og store konsekvenser. Norge trenger en ryddig, respektabel eierform som ligger mellom «rettighetsløse»
   ENK/EPF, Da, Ans kontra NUF og AS. Det må være mulig å bygge seg opp på en måte begge parter er fornøyd. Det vil si staten og deg…

   Grrr.

 11. 28/05/2010 07:50

  Og du har ikke noen som helst krav på arbeidsløshetstrygd hvis oppdragene dine skulle tørke ut. Du har jo ikke vært ansatt noe sted, så du kan jo ikke bli arbeidsløs fra en jobb du ikke har hatt. *ironi*

  Eirik

 12. 28/05/2010 07:51

  Hei,

  dette er en glimrende gjennomgang om hva det vil si å være selvstendig næringsdrivende i Norge. Jeg vil sterkt anbefale alle som synes dette er urettferdig til å sjekke ut Friborgerforbundet som er en livssynsorganisasjon for individualister. Den arbeider for en ordning som kalles friborgerskap, altså retten til å melde seg ut av statsvelferden og ta ansvar for eget liv. En slik ordning innebærer null sosiale rettigheter, men til gjengjeld betaler man også null sosiale skatter.Med andre ord: ingen selskapsskatt, ingen utbytteskatt, ingen formueskatt, ingen arveavgift, ingen trygdeavgift, ingen inntektsskatt. Friborgerskap gir selvstendige individer, enten de er gründere eller ordinære arbeidere, anledning til å ta ansvar for sitt eget liv, egen velferd og egne penger.

  Sjekk ut Friborgerforbundet her:

  http://www.friborgerforbundet.no

  Les også mer om Friborgerskap her:

  http://www.friborgerforbundet.no/SporsmalogSvar.htm

  • 29/05/2010 16:47

   Hei Onar:)
   Tusen takk for kommentar!
   Selvstendighet – individualisme:) Skal sjekke ut og lese meg opp på Friborgerforbundet. Har dessverre altfor liten kunnskap om dere. En livssynsorganisasjon… Er det mange i dette forbundet (som egentlig er en organisasjon) som er selvstendig næringsdrivende? ….og eventuelt med hovedinntekten fra næring? Har dere mange aktive medlemmer?
   Vi lærer så lenge vi lever – jeg skal gå inn på nettsidene nå. Kan ikke uttale meg mer enn litt. Er vel mulig litt skeptisk (selv om jeg er en engel og alt er mykt og skyfritt) for en slik «lovløshet» og få plikter og rettigheter er tuftet på at alle borgerne opptrer moralskt og ydmykt i tråd med hverandre. Kardemommeby på jord. Som engel skulle jeg GJERNE hatt det slik – men, erfaringene som menneske selv i verdens rikeste land – får meg til å tvile… Takk for at du fortalte og jeg skal se med så åpne øyne som mulig:) Liker at folk mener noe, står for noe og kjemper for en god tilværelse der rettferdigheten er stor:))

 13. dropsofdreams permalink
  28/05/2010 07:55

  Meget bra!

 14. 28/05/2010 08:27

  hei!
  -fantastisk bra og god informasjon å få med seg 🙂

  • 29/05/2010 12:12

   Hei Arnhild:)
   Ja, det er lurt å vite mest mulig – og kjøpe seg god rådgivning FØR man starter opp, FØR man blir syk, gravid eller skadet, FØR finanskrisen kommer og FØR du sier opp en jobb…
   Være klok i forkant lønner seg:)

 15. 28/05/2010 08:35

  Mange gode poeng om det å være selvstendig næringsdrivende, Celine!

  Samtidig kommer du med en del misvisende informasjon. Hvordan kan du for eksempel si at du beholder under halvparten av et overskudd i enkeltpersonforetaket (ENK-et) på 300 000 kr?

  I abonnentsonen hos nettmagasinet Enkelt har vi et regnestykke som viser helt andre tall. Og skattenivået avhenger av mange ulike faktorer.

  Av de 327 000 aktive enkeltpersonforetakene (Statistisk sentralbyrås statistikk ved utgangen av 2008), var det 110 000 som hadde sin hovedinntekt fra næring. Disse hadde hadde et overskudd på i snitt 475 000 kroner.

  En slik snittperson (uten ansatte), med kun næringsinntekt, og med private rentefradrag og andre personlige fradrag på f.eks. 50 000 kr, ville havne på en skatt på omtrent 160 000 kr. Han/hun beholder altså 315 000 av de 475 000 kronene.

  Men for selvstendig næringsdrivende er det naturligvis ikke snakk om likelønn. De som driver best, tjener mest. Og de som ikke egner seg som selvstendig næringsdrivende, og som ikke takler tidsstyring, salg, markedsføring osv – de tjener minst. Det er næringslivets harde virkelighet.

  Selv tar jeg, både i kurssammenheng og i arbeidet med Enkelt, utgangspunkt i at over 80 prosen av de selvstendig næringsdrivende driver alene, uten ansatte.

  Hvis du har produkt(er) som markedet vil ha, og hvis du er flink til å selge og disiplinere deg selv, vil jeg påstå at det er mange gode sider ved det å være selvstendig næringsdrivende i Norge i dag.

  Samtidig er det mange områder der det må jobbes politisk for å bedre rammevilkårene, og ikke minst: Gjøre dem tydeligere, slik at de blir tolket på samme måte landet over (her er det mange grelle eksempler på forskjellsbehandling alt etter hvor du bor og hvem som behandler saken).

  Og ikke minst: Det handler om at denne store og delvis usynlige gruppa i arbeidslivet, blir verdsatt. Etter hvert som tjenestemarkedet vokser kraftig, blir den ikke akkurat mindre viktig.

  Og helt til slutt: Jeg tror at mange som starter som selvstendig næringsdrivende mangler forståelsen av at dette er noe helt annet enn å være ansatt. Mange av dem kommer rett fra lønnet arbeid, uten erfaring med å drive næringsvirksomhet. Som selvstendig næringsdrivende er du på mange måter overlatt til deg selv. Du har ikke tariffavtaler og resultatene av 100 års fagforeningskamp i ryggen.

  Oops. Dette ble langt.

  • 29/05/2010 14:01

   Hei Pål:)
   Tusen takk for en kjempelang og god kommentar! Hadde planer i går om å sende deg noen svar via andre kanaler også – men, tiden virkelig fløy:-/ Engasjementet for gode rettigheter for selvstendig næringsdrivende er høyt og bra – og det liker vi:) Du skal herved få verdens lengste kommentar tilbake:)

   La meg prøve å besvare din kommentar: «….en del misvisende informasjon» ift at jeg skriver at du beholder under halvparten av et overskudd i enkeltpersonsforekatet dersom overskuddet var 300.000.»
   – Det er som du beskrever svært mange faktorer som må tas hensyn til ift skatteutfordringene det enkelte ENK/EPF møter. Kanskje er akkurat ENK/EPF den mest kompliserte eierformen av alle, fordi det krever særdeles mye kunnskap for å kunne beholde mest av den verdiskapningen en har stått for og båret all risiko for, uten at staten tar alt dersom du ikke vet hvordan du kommer unna det.

   Kan gjerne bruke meg selv som eksempel: Jeg eier et hotell og har drevet det i denne eierformen, og har en bra takst på dette. I tillegg har jeg gjeld, ugift og litt «formue ift aksjer i et familieselskap – arv». Ligningsverdien er på 3 mill – men, både takst og bud som har kommet er langt høyere. Underveis i å bygge opp bedriften (pusse opp, vedlikehold, restaurere, møblere++) så har jeg fått fradrag der jeg har kunnet for disse utgiftene løpende. Intensjonen min var aldri å drifte dette hotellet, men leie det ut. Slik ble det ikke, og jeg tenkte overhodet ikke på «salgssituasjonen» da jeg kjøpte det, eller underveis. Nå er det «for sent». Dersom jeg ikke starter et AS, driver det en god periode og slik sett får solgt driftsselskapet (AS)…. For det å opprette et nytt selskap – med intensjon om å komme skattemessig bedre ut NÅ – det aksepteres ikke. «Forsøk på å unndra skatt»…

   Rent skatteteknisk kan jeg selge med tap, og avskrive gjelden i årevis fremover. Det hjelper lite for mitt personlige daglige ansvar for å betjene gjelden som jeg selv har valgt å påføre bedriften/meg selv. Fordi jeg dermed har verdier privat og i enkeltpersonsforetaket – skattefradragene gjort, avskrivninger tatt med – så vil mitt salg av dette hotellet innebære en gigantisk skatt. Den kan jeg selvsagt fordele over år, men den er like mye like stor tilslutt.

   Ikke har jeg muligheter til å føre noe inntekt over på en ektefelle, ikke kan jeg overføre hotell og gjeld til et nytt AS uten å få samme personlige skattesituasjon, og ikke har jeg behov for å eie hotellet lengre. Jeg har lyst på nye utfordringer. Å selge er ikke lett dersom du har VERDIER. Ja, jeg har vært «uklok». Til gagns. Investert i egen arbeidplass, skapt mange arbeidsplasser og foredlet en verdi (et hotell) til glede for andre. Alle andre enn meg selv – rent økonomisk i hvertfall. Den personlige gevinsten derimot er formidabel:)

   Skatten etter salget av hotellet kommer mest sannsynlig til å ligge på mellom 5 og 8 millioner – og INGENTING igjen til meg. Ikke engang arbeidsledighetstrygd kan jeg kreve…. Dette er rett og slett urettferdig!! Da jeg oppdaget dette, forsvant enhver lyst til å legge en dag til ned i prosjektet. Selv om jeg er stolt som en høne av selve prosjektet. Kostnadene harmonerer ikke med resultatet jeg sitter igjen med. Økonomisk sett.

   For i disse faktorene som du beskriver – så er momenter som bosted, sivilstand, alle gjeldsfordringer og næringstype svært viktige faktorer. Og ikke minst om ENK/EPF er ment for å være en binæring eller hovednæring. Jeg tror svært mange starter med ENK/EPF for å skulle være hovednæring etterhvert, og ender opp med å forbli binæring fordi de ikke finner ut av hvordan de skal tilegne seg kapital uten å måtte slite døgnet rundt.

   Du bruker et eksempel som en snittperson – som jeg mener er urettferdig for de aller, aller fleste. Fordi nesten ingen er den ultimate snittbedriftseieren, selv om det skulle vært ønskelig for å kunne forstå hvor bra ENK/EPF er. Eller ikke er.

   Dersom jeg refererer til dine tall: 327.000 aktive enkeltpersonsforetak – og der 110.000 av disse har sin hovedinntekt fra næring, så er tredobbelt så mange ikke i stand til det. Enten fordi de ikke vil, eller ikke forstår hvordan de skal kunne sitte igjen med det snittsoverskuddet du referer til. (ref kr 475.000) Dine tall kan også innholde at det kun er f.eks 50.000 ENK/EPF som virkelig gjør det bra, og at de andre helt rett har sin hovedinntekt gjennom næring – men, at det korrekte tallet er laaaaangt under fattigdomsgrensen. Det er særdeles komplisert med noe som først oppfattes som enkelt? Og bør det være enklere enn det er i dag?

   Kanskje disse gullkantede 50.000 bedriftene får opp gjennomsnittet på gruppen «får hovedinntekten sin gjennom næringen». Å se på tallene til de 110.000 «gode» ENK/EPF bedriftene – først da kan vi mene at denne driftsformen er til å anbefale andre…?

   Denne kunnskapen – fra å hvordan starte til å kunne sitte med det eksempelet du mener gjelder mange – tror jeg IKKE gjelder mange. Jeg tror ditt regnestykke er teoretisk og derfor potensielt mulig gjennomførbart, men at du ikke finner mange eksempler som kan underbygge at denne teorien for dem som er den «typiske gjennomsnitts etablereren». (Med gjennomsnittsetablereren mener jeg «når du registrer firmaet/startstidspunktet» – for dere som ikke skjønte hva jeg mente der:) )

   -Hvor lenge har disse gull-bedriftene eksistert før de fant koden på innsats=overskudd og til deg selv kontra dersom andre eierformer?
   -Hvor mange andre eierinteresser har gull-bedriften i andre bedrifter?
   -Er ENK/EPF kun mottaker av leieinntekter eller annen lignende inntekt?
   -Hvor mange har x kr i gjeld ved oppstart?
   -Hvor mange har ansatte?
   -Hvor mange har verdier utenom?
   -Hvor mange er avhengige av ekstremdugnad fra familie og venner for å klare det?
   -Hvor mange har gratis medarbeidere underveis?
   -Hvor mange startet med null i innskuddskapital?
   -Hvor mange er gift og kan dermed få toppskatten over på sin ektefelle og i tillegg ha sin ektefelle som ansatt og dermed også ikke trenge å betale arbeidsgiveravgift for denne?
   -Hvor mange ….bla bla bla.
   Har mange spørsmål som kanskje du vet svaret på, men jeg kjenner dem ikke. Dermed er det mulig dristig å uttale meg så bastant om vanskeligheten med å kunne få et EPF/ENK til å bli fornuftig…?

   Uttaler meg mye på grunnlag av egen erfaring og ikke minst de utallige historiene jeg har fått tilsendt etter at jeg utad har ment noe om urettferdigheten. Jeg har fått henvendelser fra absolutt alle aldersgrupper og grupper i samfunnet – og det er ekstremt mange sørgelige historier der ute!

   Nesten INGEN vil stå frem og si at de har gjort store tabber ved å prøve å skape sin egen bedrift. Hvem vil vel det? Skadene er allerede store nok for dem det gjelder. Det er MANGE personlige tragedier som vi ikke hører noe om. Noen har også fått napp hos Innovasjon Norge – og da vil de fleste ikke havne i situasjoner som gjør at de ikke får den økonomiske eller faglige støtten de håper på…er lovet (!!) eller har fått muntlige føringer om.

   Drive best – hva innebærer det? Næringslivets harde virkelighet høres ut som om at det er kun en kalkulator som kan mene noe om du driver best? Suksess er da vitterlig ikke bare en god bunnlinje i regnskapet – det er også en god bunnlinje i ditt livsregnskap. Og at livsregnskapet får dårlig bunnlinje er rett og slett ikke samfunnsmessig bærekraftig.

   Jeg innbiller meg (er god på det, husk jeg er en engel:) ) at de aller fleste som ikke tør/kan/våger å hive seg og «risikere familien» inn i å etablere et f.eks AS – starter med en intensjon om å få en veldig god bunnlinje i livsregnskapet – og samtidig få en akseptabel bunnlinje i bedriftsregnskapet sitt.

   Jeg forstår at du tar utgangspunkt i at 80% av ENK/EPF bedriftene driver alene. Om det er det de egentlig ønsker – og om de er klar over risikoene de løper – det er er det store spørsmålet…

   At god informasjon, gode veiledere underveis og kunnskap må til – det er vi enige om. Men, medaljens bakside, gründerNorges rammevilkår de bør forbedres.

   Dette ble langt og lengre enn din kommentar – og det er lett å bli engasjert:)) I tillegg vil jeg takke deg for siden din: Den burde jeg ha lenket til i innlegget mitt. Det eneste jeg ikke liker med den – er at ingen sponser siden din slik at alle de eminente innleggene blir synlige for oss alle.

   Helt på slutten vil jeg be deg ta høyde for at jeg ikke er økonom eller jurist. Det kan mulig synes av mine svar…eller forsøk på svar. Dessverre. For formidler jeg noe direkte feil MÅ jeg rette opp i det. Det er mitt ansvar! Jeg ser gjerne frem til din veiledning videre og gjerne et svar om dine synspunkter på denne kommentaren. Delt kunnskap – er smart for alle!?!

   • 03/06/2010 13:38

    Takk for grundig svar på svaret!

    Aller først:
    Jeg er helt enig i at vilkårene for gründere/etablerere må bedres, både for ENK, AS og andre selskapsformer. Det er ofte enkeltpersoner som påtar seg store byrder, både økonomisk og arbeidsmessig, uansett hvilken selskapsform som velges.

    Nest først:
    Når jeg holder kurs, og i andre sammenhenger, understreker jeg alltid at høy risiko og ansatte (ev. vekst i antall ansatte) ikke går særlig godt sammen med enkeltpersonforetak. ENK bør være levebrødsbedrifter, der overskudd = det du trenger av midler for å leve (helst et godt liv).

    Deretter:
    Jeg jobber med en artikkel for Enkelt, om forskjeller og ulemper når det gjelder ENK og AS. Det tar litt tid, men når den er ferdig legger jeg den i den åpne sonen hos nettmagasinet Enkelt (i hvert fall for en periode).

    Jeg ser at du har gjort en fantastisk jobb med hotellet Englegaard. Du er en gründer i ordets aller retteste forstand, og lønna for strevet er et «gevinstran» fra Statens side.

    Men mange som starter ENK er ikke gründere. De er etablerere, som velger å utføre yrket sitt på en annen måte enn som ansatt. Disse fyller opp mange av de 80 prosentene av ENK-ene som driver alene. Dette gjelder blant annet snekkere, tannleger, grafikere, frilansjournalister, musikere, skuespillere, fotografer, rørleggere, fysioterapeuter, IT-konsulenter, ingeniører, tekstforfattere, smykkedesignere, skiltmakere, glasskunstnere, kjøttskjærere, massører osv. osv. (et lite utdrag av typer foretak på Enkelts abonnentliste).

    Jeg opplever at det er et voldsomt behov for kunnskap om drift og økonomi blant alle de minste foretakene i Norge. Lignings-ABC’n er på 1400 sider og MVA-håndboka på nesten 1000 sider. I tillegg er det et vell av lover og regler å gå seg bort i.

    Det sier seg selv at det er tullete at hver enkelt person skal grave seg gjennom alt dette. Derfor er det Enkelts visjon og ønske å bidra til å gjøre hverdagen for de minste foretakene litt lettere, enten de driver som ENK eller i andre former.
    Men jeg har ikke råd til å gjøre det gratis. Uansett har jeg priset inngangsbilletten så lavt, at den ikke burde være til hinder for å få ta del i den foredlede og utvalgte kunnskapen.

    Det som er positivt akkurat nå i 2010, er at det er satt et kraftig søkelys på problematikken fra grasrota. Så får vi se om politikerne ser lyset etter hvert.

    Jeg ønsker deg lykke til videre med ditt prosjekt, og håper at du ikke lar deg knekke av denne prosessen!

    Og for å ha nevnt det: Jeg har også selv kjempet mang en kamp om og mot både det ene og det andre i forbindelse med næringsetablering…. 🙂

   • Andrè permalink
    08/03/2011 12:36

    EPF er for folk som vil ha en liten hobbybedrift ved siden av den vanlige jobben.

    Det er også i stor grad brukt som et smutthull for store bedrifter til å slippe å ansette folk og dermed unngå utgifter som pensjon, sykepenger, arbeidsgiveravgift, lokal leie, forsikringer etc og heller inngå avtaler for så å sende jobben til «ansatte» som blir guidet til å starte et EPF.

    Min onkel er et klassisk eksempel på det og han jobber som reperatør av hvitevarer. Jeg regner med folk i denne type EPF er overrepresenter i de suksesfulle 110 000 som mr. Stavrum henviser til.

    Det blir litt som med bemanningsbyråer, bare ett steg over, men fortsatt et steg under en ekte bedrift.

    Etterhvert som jeg som har sett den politisk styring her i landet har jeg mange ganger fundert på hvorfor ikke ArbeiderPartiet kalte seg for GrûnderPartiet istedet:)p

 16. 28/05/2010 08:43

  godt jobbet! gode råd! meget sentrale ting å ta opp for meg som jobber selvstendig! takker

  • 29/05/2010 14:03

   Hei Andreas:)
   Takk for kommentar. Jepp – gode råd skal jo ikke alltid være dyre… Beste rådene er ha god økonomisk og juridisk rådgivning, sørg for forsikringer, kjenn ditt nåværende og potensielle marked og selvsagt ha tro på det du skal drive med:)
   Lykke til videre!!

 17. 28/05/2010 08:59

  Hei og takk for godt innlegg. Eg starta med EPF for tre år sidan. Enkelt og greit – litt uforpliktande. Eg slit meir og meir med tanken på kor svakt eg står – dersom eg blir sjuk eller av andre årsaker ikkje kan jobbe for fullt. Vurderer å ta steget over i AS og dette får nok farten på meg. Tusen takk! Skal også sende dette til redaktøren av http://www.driftig.no, som er ei nettside for unge og eldre entreprenørar og gründarar i Sogn og Fjordane. Fekk mange gode idear til innhald og tenester. Kjempebra!

  • 29/05/2010 14:08

   Hei Anne-Mette:)
   Takk for hyggelig kommentar! Vær klar over medaljens bakside – få gode forsikringer og avtaler i havn. Dersom, dersom… En ting er at vi kan ønske oss en mellomløsning mellom ENK/EPF og et AS. For de av oss som vil ta små steg av gangen, men samtidig føle oss trygge og ha nok økonomi underveis.
   Håper du viderformidler også at vi må presse på for å få i gang en stor entreprenør nettportal. Som gjør det enklere og lettere å være selvstendig næringsdrivende uansett intesjon og størrelse. Sammen er vi sterke:)
   For alle som bor utenom storbyene, så burde også arbeidet med å lage mentorbanker være et kommunalt næringsmessig godt tilbud. Det å få tilgang på kunnskap og erfaring – og sparringspartnere underveis – vil gavne absolutt alle.

   Lykke til videre:) Stå på Sogn og Fjordane. Dere har mange gode entreprenører i stallen!

 18. 28/05/2010 09:23

  Har hatt EPF i 5 år, gjekk på etablerarkurs med Innovasjon Norge. Skulle ynskje dei hadde fortalt med kor dumt det er med EPF eigentleg. Rådgjevingsapparatet burde vere tydlegare. Var sjuk delar av 2009, og fekk då merke kor ille det verkeleg er. Og kollega Anne-Mette, det blir AS eller Samvirke… 🙂

  • 29/05/2010 14:16

   Hei Anne Margrete:)
   Tusen takk for kommentar.
   Det å gå etablererkurs med f.eks Innovasjon Norge er et svært fornuftig grep! Det er det veldig bra du har gjort!! At svakhetene med f.eks ENK/EPF ikke blir belyst mer, er IKKE bra:( Spesielt for kvinner. Kvinner har pr dd mer omsorg og ansvar hjemme og for barn – og fortsatt er det kvinnene alle skoler og bedrifter ringer til dersom barnet/barna blir syke. Fortsatt er det bedriftseiere rundt om i Norges land som «ikke aksepterer» at pappaen blir hjemme etter hennes fødsel, eller med syke barn. Flest kvinner blir syke – og mye er fordi vi ikke er FØDT like muskulæse som menn (belastning) og er FØDT med et større omsorgs»gen» enn menn. Som må være grunnen til at det er kvinner som føder og ikke menn… Vi er forskjellige.

   Derfor er for eksempel ENK/EPF ekstra risikofyllt for kvinner. Dette burde flere sagt høyt. Også til deg, min venn. Å ha lønnsinntekt og ikke bare næringsinntekt – det trenger spesielt kvinner. Slik er det bare. Antakeligvis alltid.

   Derfor kan vi kjempe for flere selskapsformer, bedre informasjon, bedre rammevilkår for små bedrifter – og ikke minst heie på det private næringsliv:))

   Håper du/dere finner en god vei videre!

  • Andrè permalink
   08/03/2011 12:48

   Det er vel egentlig ikke så uforventet.

   Innovasjon Norge er eid av det offentlige og etter regjeringens verdisyn så er de bedre tjent med at nyetablerte starter med EPF kontra NUF som jeg vil tro er det mest reelle alternativet for det flertallet av nyetablerte idag.

 19. 28/05/2010 09:43

  En del bra her, men også en del jeg ikke forstår noe særlig.

  Man mener vel ikke at selvstendig næringsdrivende skal kunne starte opp et foretak, med null/lite inntekter, manglende salg, osv. og så gå rett på sosialen når man blir syk? Hvordan skal NAV bestemme hvor mye du får i sykepenger, da? Det du selv budsjetterer for at du skulle tjent?

  Arbeidsvern, hvorfor og hvordan skal staten blande seg i om du jobber for mye for deg selv? Skal en offentlig tjenesteperson overvåke deg hver dag for å påse at du ikke jobber for mye? Hvordan ellers har man tenkt at staten skal forsikre om at en ikke jobber for mye? Selvrapportering er en fin bil.

  Selvfølgelig må du dokumentere mye mer når du er selvstendig næringsdrivende – det må jo bedrifter gjøre.

  Risiko for tap, ja? Det er vel det samme som om du tar opp lån i banken du ikke klarer å betjene, er det ikke? Man mener vel ikke at jeg som selvstendig næringsdrivende skal kunne sette igang en bedrift som driver med uansvarlig eller ulovlig virksomhet, og da skal slippe unna for tap assosiert med eventuelle rettslige krav i forbindelse med dette?

  Selvfølgelig deler staten og du verdiskapningen, det skjer jo i absolutt alle ledd i næringslivet ellers, hvorfor ikke for et enmannsforetak? Alle som har lønn betaler da skatt, og lønn er jo et ledd i verdiskapningen til et selskap.

  Man kan ikke ha et system hvor man fjerner absolutt alle ulemper med å være et selskap og beholde alle fordelene fra å være ansatt i et selskap for selvstendig næringsdrivende. Teoretisk og praktisk fungerer ikke dette i det hele tatt.

  Men bortsett fra det, er det enkelte ting ved ordningen for enkeltpersonsforetak som er dårlig idag og som kan forbedres.

  • 29/05/2010 14:39

   Hei George:)
   Takk for kommentar! Bra du sier at du ikke forstår – for da kan jeg foklare hv jeg mente. Hvorvidt du er enig med meg, det vet vi jo ikke enda. Jeg forteller ut i fra mitt ståsted og mine erfaringer…

   Rent teoretisk kan man starte opp en bedrift idag uten økonomisk sikkerhetsnett, uten forsikringer og uten forpliktelser annet enn endel rapporteringer. Dersom du har lønnsinntekt kan du motta sykepenger (65% etter 16 dager) Dersom du IKKE har rapportert inn inntekt, kan du ikke heve sykelønn.

   Endel småbedrifter har ingen/få inntekter i startsfasen. Så det gjelder å ikke bli syk i den perioden. Det finnes endel ordninger med en slags overgangsstønad dersom du HAR hatt jobb, mistet den og vil benytte muligheten til å starte egen bedrift. I tillegg kan du få utsatt innbetalingen av studielån dersom du går rett til «grunderfasen». Men, altå: ingen inntekt=ingen sykepenger. Budsjetter hjelper ikke noe å vise til.

   Du kan når som helst gå til sosialkontoret og forhåpentligvis få hjelp, selv om du ikke har hatt noen inntekt.

   Rapportering og dokumentering er alle inneforstått med skal til. Og må til. Noen av oss synes det er sløseri av tid, dersom skjemaet allerede har vært utfyllt og sendt av gårde. Kanskje har du fått epost – men, må printe ut for å besvare – og deretter skal noen sitte og punche svarene dine inn i den andre enden…. Papirflytting?
   Mottaksaperatet i statlige ulike organer er i mange tilfeller ikke sømløst, og skjemaer vi lett skulle ønske vi fikk tak i på internett, er ikke lett å laste ned eller i det hele tatt finne.
   Samme rapportering skje både hit og dit – arkiveres og oppbevares i x antall eksemplarer.
   Om du er en gigantisk bedrift eller bitteliten – samme mengde infrmasjon skal leveres inn. Et ønske om forenkling for de mindre bedriftene mener mange er samfunnsmessig besparende. Tid til å skape verdier…

   Risiko for tap bærer vi alle. Alle kan ta opp lån, sløse vekk på en dyr jakke, en dyr bolig eller en fantastisk feriereise. Dersom du danner et AS – så innebærer dette rent teoretisk at du kun risikerer et personlig tap på aksjekapitalen. Minimum 100.000. Dersom du eier et ENK/EPF, DA eller ANS så bærer du en større risiko dersom du har tatt opp lån eller ikke klarer forpliktelsene dine. En ubetalt regning på 750.- til staten, kan innebære (tro det eller ei) at de har lov til å ta pant i huset ditt.

   Går et AS konkurs, må kreditorer bære tapet (gjerne bank, andre firmaer, stat, kommune). Et lønnsgarantifond sørger for at dine ansatte får sine penger, og den som startet firmaet kan som oftest rusle videre og starte nytt AS, nye AS – og oppta nye forpliktelser og lån. Er dette særlig bærekraftig egentlig? Eller er dette verdiskapning på lang sikt?

   Verdiskapning skal deles…. men, den må stå i sammenheng med hvordan systemet fungerer for hele befolkningen. Dersom verdiskapning i EPF/ENK fordeles mer urettferdig enn i feks et AS – hvorfor skal man ikke som bedriftseier ha de samme muligheter til å kunne investere mer, skape større verdier? Ha samme muligheter til å få sykepenger, dersom skatten har vært lik?

   Det å være ansatt og det å være bedriftseier er ikke det samme. Trenger ikke å bli det. Men, at de som våger, vil og tør å satse – tar samfunnsansvar (skatt, avgifter, klima, arbeidsgiver etc) det er et GODE for samfunnet. Uten oss og oljen – INGEN samfunn. Det private næringsliv må fungere, og disse sørger for at helse, skole og omorgstjenesten kan lønne de som skal ta seg av deg og meg når vi blir eldre.

   Har vi dårlige kår for privatnæringsliv i Norge, så flytter folk bedriftene sine ut av landet. De starter NUF, de kjøper tjenester svart, de emigrerer….

   Følelsen av at det er en urettferdighet i systemet, spesielt for ENK/EPF, er vi litt for mange til å mene til at alle vi tar feil…. Vi som har kjent urettferdigheten på kroppen – hvorfor har ikke vi noe vi skulle ha sagt, og som skal bli tatt hensyn til?

   Bra du synes det er noe ved ENK/EPF som er dårlig og kan forbedres. Vi liker jo ikke urettferdighet i landet vårt..

 20. Raymond permalink
  28/05/2010 10:45

  Liker man ikke ulempene med enkeltmannsforetak og ikke har kapitalen til et aksjeselskap, ken en jo etablere et NUF.

  Et NUF selskap må ha et hovedselskap i utlandet. Et NUF-selskap er å regne som et aksjeselskap i Norge og man får de samme rettigheter og den samme tryggheten som med et vanlig norsk AS. Ofte trenger man ikke så mye aksjekapital som ved at vanlig AS (for et AS i Norge må man ha minst 100 000 kr i aksjekapital). Dette avhenger av reglene i det landet man registrerer selskapet. Man har ikke revisjonsplikt før omsetningen overstiger 5 millioner kr.

  Hvordan etablere og registrere et NUF?

  Man kan f.eks registrere det i England hvor man ikke trenger mer enn £1 i aksjekapital. Det finnes firmaer som kan hjelpe til med etablering av NUF for rundt 4-5000 kr

  Ulempen med NUF kontra AS er at det er vanskeligere å oppta lån i et NUF, men det er det jo ikke alle som trenger. En kan i så fall oppta private lån. Alle lån i et EPF er jo ansvarsmessig et privat lån uansett.

  • 29/05/2010 14:44

   Hei Raymond:)
   Takk for kommentar. Ja, det er et alternativ å starte NUF – eller det vil si etablere et selskap i utlandet. En liten stund kunne man også dra fordeler ved å etablere sitt selskap i Nord Norge….

   Jeg har hørt altfor mange triste historier og urettferdige behandlinger fra folk med NUF til at jeg vil anbefale det til alle og enhver. Dessuten mener jeg at det skal være mulig å være en som vil «prøve» å være selvstendig næringsdrivende, uten at det skal ramme dem i alle bauger og kanter dersom det IKKE går.

   Samfunnet generelt som du skriver, opplever ikke NUF som renhårig, ift lån, støtte, stipender og hvor moralsk seriøs du er ift skatter og avgifter. Det er trist at NUF er det eneste alternativet…

   Ønsker meg en norsk variant for små bedrifter. Og bedre rammevilkår. Vi vil ha etableringene i Norge – for vi ønsker god vekst i Norge – og at denne gode veksten tilfører rimelig kapital til felleskassa. Noe slikt:)

 21. 28/05/2010 10:54

  Veldig bra og ikke minst pedagogisk fremstilling av hvordan det er å være selvstendig næringsdrivende.
  Ideen din om en nettportal skal jeg ta med meg videre i vårt næringspolitiske arbeid for selvstendig næringsdrivende og små- og mellomstore bedrifter.

  • 29/05/2010 14:51

   Hei Tom:)
   Tusen takk for kommetar! Har prøvd å være tydelig og presis – lettfattelig…pedagogisk og korrekt utifra mitt kunnskapsnivå. For det er mange måter å både mene, forklare og ta frem eksempler på.
   Håper du virkelig har slagkraft for å arbeide for en nettportal.

   Jeg mener den ikke bare skal være for små (og UB) og mellomstore. Men, for alt selvstendig næringsliv. Først da får den nok tyngde, kunnskapsinnhold og en kilde til alt man trenger fra dag 1 som næringsdrivende og til døden skiller oss/dem/de ad… Det er når erfaringene til de store gutta, kan videreformidles – og når de små sine geniale ideer kan tas rett til nye høyder det begynner å få best resultat. Verden er til for å deles på alle.

   Lykke til med ditt næringspolitiske arbeid.

 22. kjetil pay permalink
  28/05/2010 11:24

  Noe sant, mye piss, en del direkte feil. Lukter journalist med sterk politisk vinkling og manglende historisk grunnlag. Det er faktisk en god del av dette som har direkte sammenheng.

  Trygdeavgift 10,7(ikke 11) mot 7,8. Hups glemte 14,1% arbeidsgiveravgift. Direkte sammenheng mot 17dg karens ved sykdom. Summeres 10,7 + forsikring mot 7,8+14,1 blir prisen og dekningen tilnærmet lik.

  Skattemessig er differansen etter 2009 ca 0,4%.
  Er ikke sikker på om artikkelen er noe å skryte av egentlig.

  • 29/05/2010 15:28

   Hei Kjetil:)
   Tusen takk for krass kommentar. TIl din informasjon er jeg verken journalist eller har politisk ståsted. Kun grunder og engel – med et engasjement for entreprenørskap.

   Trygdeavgiften sett isolert bør være både korrekt og «lov» i en slik sammenheng som dette. Det er ikke alle som mener at man kan sammenligne det å jobbe for seg selv og det å jobbe for andre er sammenlignbart. Det er nemlig mange «samfunnsoppgaver» som det private næringsliv påtar seg, som ikke gjenspeiler seg i fradragsmuligheter eller sosiale ytelser. Derfor må dette tas med.
   Verdien av ha tilgang selv på et lønnsgarantifond – den er IKKE tatt med.
   Verdien av å ha tilgang på «arbeidsledighetlønn» den er ikke tatt med.
   Verdien av å ta personlig risiko kontra la «samfunnet» betale (ved konkurs/personlig konkurs) den er ikke tatt med.
   Verdien av å være arbeidsgiver – den er ikke tatt med eller skapes noen bonus for.
   Verdien av å ikke ha noen fondsparing og muligheter for klok sparing.

   Verdien av å innbringe kapital til staten…den føles nemlig på kroppen for noen av oss. Gjennom det enhver bedrift gjør, så skaper det i andre ledd kapital inn til staten. Enten via skatter og avgifter direkte, eller via investeringer, ansatte og ulike driftsutgifter. Klart dette har en verdi – et eller annet sted.

   Dersom disse momentene skulle hatt noen verdi for samfunnet – så gjenspeiles de dårlig i den skattepolitikken som nå føres – samtidig som vi bønnfaller utflyttede bedriftseiere til å komme hjem og gründere til å skape mer. Du skal være ved god helse, klar i toppen og ved godt mot til å utøve denne sporten. Spesielt som liten.

   Takk for at du tør å si at artikkelen ikke er noe å skryte av. Det likte jeg veldig godt:) Får meg til å tro at du vet alt dette så inderlig vel… Og har du posisjon til å gjøre noe med informasjonen slik at alle vi som ikke tror eller erfarer at virkeligheten er slik – gjør noe med det! Fortell oss mer, bedre – og la oss slippe og føle at vi har få rettigheter, flere plikter enn andre bedriftseiere og at verdiskapning er mer et onde enn et gode dersom man er mindre enn de største gutta…og dersom man blir syk, blir gravid, vil realisere verdiene eller reinvestere.

   Dersom du har så rett – så hadde det vel vært unødvendig å ha den ordlyden som du har i din kommentar. Du høres unektelig ut som det er du som har en politisk agenda. Ikke meg.

  • 03/06/2010 13:49

   Faktafeil, Kjetil.
   Trygdeavgifta er 11 prosent. Den ble økt fra 10,7 i 2008, da selvstendig næringsdrivende fikk foreldrepengerettigheter på linje med lønnsmottakere. Dette tiltaket, som politikerne slo seg på brystet med, måtte altså de selvstendig næringsdrivende finansiere selv…

   Og så er det 16 og ikke 17 dager bedriften selv må betale av sykepengeperioden.

 23. Benedikte permalink
  28/05/2010 13:15

  Veldig godt inlegg med veldig gode råd. Tusen takk for at du setter lys på dette.
  Ja, for akkurat slik er det!
  Jeg er veldig glad idag at min avdøde far var føre var og rådet meg til å danne AS etter ca 10 år med EPF. Hadde jeg ikke dannet EPF akkurat i tide, så hadde vi vært enda dårligere stilt idag en vi er, mine to barn og jeg (på AAP nå, tidligere midlertidig ufør)
  Flaks at vi ikke må på fattighuset hver uke.
  Med den politikken som ligger i bunnen idag, hadde jeg aldri turt å satse stort i et EPF.
  Håper denne plakaten din kan bli hengt opp i Stortingets sal!
  Takk igjen!

  • 29/05/2010 15:58

   Hei Benedikte:)
   Tusen takk for bra ettertanke-klok kommentar. Tenk om alle hadde hatt en far som din…
   For det er nok først når du ikke kan jobbe, klarer jobbe, eller av andre grunner slutter å jobbe – eller at flere av dine ansatte blir syke/gravide/skadet at utfordringene blir store for sårbare bedrifter. Eller at man vil realisere verdiene sine.
   Spesielt for kvinner – som har barn eller kommer til å få barn – så er ENK/EPF skummelt dersom det er der hovedinntekten skal komme fra. Alt er relativt men, takk for at du forteller at du fant en løsning veiledet av din far:) Heldigvis for dere! Historier som din kan hjelpe andre kvinner til å tenke seg kraftig om angående selskapsform!
   Tusen takk. Håper du har det bedre nå, og at bedriften din går så det suser:))

 24. Benedikte permalink
  28/05/2010 13:19

  Jeg mener selvfølgelig » Hadde jeg ikke dannet AS akkurat i tide» 😉

 25. 28/05/2010 14:03

  Supert. Jeg har startet 7 bedrifter, aldri EPF, men alltid AS. Skyr EPF som pesten, den er diskriminerende og ødeleggende for oppstartsbedrifter. NUF er alternativ hvis en ikke klarer å hanke opp 110K i aksjekapital. I Spania kreves forøvrig bare €3000

  • 29/05/2010 16:05

   Hei Morten:)
   Takk for kommentar! Du er klok – og har tatt gode avgjørelser. Jeg tror flertallet ser på ENK/EPF som det mest lettvinte og ufarlige alternativet for å starte opp/teste ut en forretningsidé… Der ligger det en stor informasjonsjobb og venter på noen.
   NUF er helt klart et alternativ – men, kanskje bare mulig dersom du virkelig vet hva du vil og hvor du vil? For grundere in-spe – så møter NUF selskaper mye motgang i støtte/stipendsøknader og hos banker, forsikring etc. NUF er liksom et slags cowboy-AS. Om ryktet er fortjent eller ufortjent – det må andre avgjøre.
   I Sverige har de også et annet alternativ. Vi trenger helt klart et helnorskt alternativ til dagens AS. Som ivaretar og sørger for at verdiskapning og oppstart skal være mer menneskelig.

 26. 28/05/2010 17:44

  Dette er en betimelig post -det er ikke noen dans på roser å være grunder i Norge i dag, slik jeg ser det. Synd -for i følge meg selv, er det her mye fremtid bygges.

  Jeg smatt greit over fra EMF til NUF, da jeg ikke kunne se noen som helst fordel med et EMF etter en tid.

  Det føltes litt urett, faktisk, at jeg skulle betale til felleskassen, men ha lite som støttet dersom uhell eller livet herjet med meg. Så viste det seg at livet herjet etter en stund.

  NUF ga meg samme rettigheter som et AS, men uten at jeg måtte investere 100 000 i aksjekapital.

  Trygt å bruke NUFs muligheter, dersom man har skikkelige folk til å drifte det for seg og om man ikke trenger investorer. Jeg betalte vel ett pund i egenkapital, Brønnøysundregistrering og 3000 for hjelp til å opprette et NUF.

  Hvor lenge NUF skal få bestå slik det er i dag er usikkert. Det tettes det som oppfattes som «hull».

  Nå er NUFet under avvikling for meg, men om jeg skal velge igjen, vil jeg helt klart gjøre det samme.

  • 29/05/2010 16:16

   Hei:)
   Tusen takk for åpenhjertig kommentar! Det er mange sider ved livet vi ikke aner den dagen vi slår gründerdøren opp på vidt gap. Og godt er vel det:)
   Mange av utfordringene i å lage gode systemer som fungerer for alle, er helt klart store. For det er store individuelle ulikheter i type næring, fradragsmuligheter, egenkapital og målet for å lage/skape en bedrift..

   Det er på en måte godt å høre en god NUF historie – for det finnes litt mange dårlige slike historier. Igjen kommer det an på hvilke mål du har for bedriften… Skal man selge konsultasjon, varer, tjenester, produsere eller skal man ha ansatte, utstyr og eiendeler? Alt som veier mer enn tid & tanke – da bør man få god og kyndig veiledning. Spesielt om ulike selskapsformers fordeler og ulemper. Uansett – reglene er modne for forbedring for ENK/EPF:)

   Håper livet farer bra med deg videre. Selv uten at du er bedriftseier. Det er bunnlinjen i livsregnskapet som teller til slutt – og at man har til salt i grøten underveis:) Finn frem malesakene, smilet og solstrålene. Hjelper innimellom:)

 27. Morten Ø. Klemp permalink
  28/05/2010 18:16

  Dette synes jeg var meget bra, det å sette fokus på de små enkeltmannsforetakene er meget viktig. Vi i NHO Håndverk jobber mye med rettighetene til de små bedriftene som sliter med forskjellen i forhold til selskapsform. Vi stiller oss 100% bak en portal/blogg som de små bedriftene kan utveksle synspunkter og erfaringer. Gi oss innspill, dere er selvfølgelig ønsket som medlemmer også. Mvh Morten Ø. Klemp

  • 29/05/2010 16:27

   Hei Morten:)
   Takk for hyggelig kommentar. ENK/EPFs rammebetingelser er hverdagen til mange dyktige og hardarbeidende sjeler rundt om i Norges land. Det å velge riktig eierform kortsiktig og langsiktig – det er viktige avgjørelser. Dessuten tror jeg noe av urettferdigheten de/vi små opplever svelges – fordi vi så gjerne vil holde på med det vi liker aller best… Det merker vel dere i NHO håndverk godt?

   Dersom dere skal jobbe for et nettsted for selvstendige næringsdrivende – så håper jeg dere ønsker at den skal være for hele det private næringsliv. For å stille sterkere i kampen mot utenlandsk arbeidskraft, vil det å vite om tilgangen på norsk sokkel være vesentlig. Det å koble allerede eksisterende og gode bedrifter – med unge nyoppstartede kan være suksesskriterier for alle parter.

   En ting er at bare informasjon alene er det behov for – og dialog og muligheter for god deling av informasjon og erfaring. Når den store møbelprodusenten i Førde – lettere ser designspiren som er så innovativ at ingen på bygda forstår – da vil en slik portal kunne bli det som skal til – for at både møbelprodusenten og designspiren gjorde norsk næringsliv bedre. (et litt vagt eksempel, men hovedbudskapet mitt er at hele det private næringslivet må med.)

   Det å få tilgang på skjemaer, innhente statistikker og rapporter, dele informasjon om hva en driver med uten særlig kostnad – det må da gavne hele det private næringsliv. Slik kan man støtte hverandre og sammen får man mer tyngde ift politiske avgjørelser som rammer næringene.

   Uansett – takk for støtte og stå på for alle håndverkere i Norges land:) Vurderer i samme åndedrag selvsagt et medlemsskap hos dere. Ta gjerne kontakt med meg: celine@englegaard.no

   Céline Thommesen

 28. 28/05/2010 21:44

  Bare elsker den! Takk for at du tar jobben vi alle burde gjort!
  Du er et unikum min venn:)

  • 29/05/2010 16:34

   Kjære Linda – takk for at du bare elsker den:))
   Hadde det ikke vært for at du ville kjøpe Englegaard i fjor – så hadde jeg vel fortsatt og jobbe uten å forstå hvor dårlige kår vi i ENK/EPF har når vi vil selge verdiskapningen vår. I ren skapelsesiver er det jammen lett å bli blind.

   Er det ikke slik at alle dere i PBL – Private Barnehagers Landsforbund gjerne kunne trengt en slik portal som jeg forklarte kort om i bloggposten over? Er det et behov inne barnehage-Norge med mer informasjon og bedre muligheter for å ulike eierstrukturer/selskapsformer og alternativer? Eller dekker liksom PBL alt slik gjennom sine nettsider og årsmøter? Innbiller meg (wøøøi som jeg innbiller meg..:)) at mange private barnehager starter opp litt tilfeldig… Mødre som vil være mer sammen med sine barn? Og som starter i det små? Hvem er gjennomsnittsbarnehageeieren? (Ta bort de store aktørene – selv om kunnskapen om hvordan de startet også er nyttig informasjon.)
   Fortell, Linda!

   Grunderklemmer:)

 29. 29/05/2010 00:09

  På generelt grunnlag fraråder jeg NUF fra alle jeg snakker med idag. Iallefall slik selskapsformen er bygget opp. Det finnes for mange hull, og for mange skremselshistorier. Ikke bare kan NUF selskaper få problemer med lån, men også generell kreditt ved kjøp/leveranser. Og jeg forstår skepsisen. En selskapsform som gir deg muligheten til å ha «AS» i slutten av firmanavnet uten å være et aksjeselskap, samtidig som man kan drive i lang tid i Norge uten at noen er juridisk eller økonomisk ansvarlig skaper skepsis.

  Problemet er jo selvfølgelig, hva er alternativet?

  Ps.
  Vær også forsiktig med advokatfirma osv som setter opp NUF selskaper for deg. Ikke alle er like profesjonelle og har like god kontroll når det gjelder slikt.

  • 29/05/2010 16:39

   Hei Bertleif:)
   Tusen takk for nyttig kommentar! Håper at folk som vurderer NUF ser ditt svar – selv om sannsynligheten for det er dessverre liten. Har liksom ikke hele grundernorge som lesere:-(( hehe
   Kjenner også en hel haug med dårlige historier fra NUFeiere… Dessverre.

   Det er som du skriver – ingen alternativer. Det må vi ha en slutt på. Vi må få en helnorsk god selskapsform som ivaretar bedre bedriftseiere og alle rammevilkårene…samtidig som ENK/EPF må få mer tydelige retningslinjer og rettigheter for alle involverte parter.

   Ja til et bærekraftig privat næringsliv.

   • 29/05/2010 17:55

    Helt enig.

    Mitt tips blir alltid, skaff midler og start AS. Ja man tar en sjanse i forhold til de 100 000,- men det er fortsatt det beste alternativet. Har man tro på forretningsideen sin så klarer man å skaffe de midlene.

 30. 29/05/2010 13:53

  Jeg skryter uhemmet av mitt EFP. Men skulle gjerne sett det mindre komplisert og med større sikkerhet. Rettigheter kan man glemme først som sist.

  • 30/05/2010 13:17

   Hei Fata:)
   Tror vi alle skryter av det vi driver med – misforstå meg rett. Det er bare at kostnadene, både økonomisk og personlig er ikke bærekraftig for samfunnet. Jeg tror en bråte mennesker i Norge lider i stillhet etter å ha dessverre startet et ENK/EPF i den tro at det var mulig å tilegne seg mesteparten av verdiskapningen selv.
   I forhold til risiko som en raskt forstår er høy, så burde det dryppe mer tilbake enn det gjør i dag. Det at vi skal være nødt til å frasi oss rettigheter er ikke bra. Eller for den saks skyld måtte la mange rundt oss lide for dette.
   Enig – mindre komplisert og bedre rammevilkår ønsker vi oss:)

   Lykke til videre med bisnissen din!! Håper du har sørget for å kjøpe deg gode forsikringer dersom….

 31. 30/05/2010 10:27

  Fantastisk innlegg!
  Godt at noen står opp om vilkårene for selvstendig næringsdrivende.
  Ser man utviklingen av NUN-NUF de siste årene, kan man skjønne at det er et hull mellom EPF og AS.

  Må visst igjen minne deg om investeringfond: http://bit.ly/d7OKEJ 🙂
  Støttet av akkurat de samme partiene…

  Stå på! 🙂

  • 30/05/2010 13:29

   Hei Kenneth:)
   Takk for hyggelig kommentar! Det er nok et hull der ja…. Vi får kjempe litt for å gjøre noe med det!
   Må tross alt skape verdier før vi kan fordele dem. Trodde jeg lenket til investeringsfondet i slutten av bloggposten jeg?
   Var heldig som fikk ordfører i Valle; Bjørgulv Lund engasjert etter et avisoppslag i lokalavisen Agderposten – som igjen tok kontakt med Svein Harberg – som igjen inviterte meg til samtale på Stortinget om nettopp dette investeringsfondet.
   Liker svært godt forslaget!

   Jepp – jeg skal stå på:) Takk.

 32. 30/05/2010 15:45

  Kjempebra jobbe Céline! Du er en ressurs i samfunnet på mange plan…

  Håper politikere gidder å ta til seg dette! I tillegg til at det var en svært pedagogisk og leservennlig fremstilling (hilsen frøken;)), er det viktige aspekter du tar tak i!

  Du e’ go:) Klem fra e <

  • 30/05/2010 21:16

   Kjære deg:)
   Takket være deg kom saken til første mann – som igjen fikk tent håpet hos meg om at en dag – kanskje en dag så blir tingenes tilstand annerledes. Om enn ikke for meg, men så for noen der ute. Tusen takk:)
   Du som er frøken og gode greier – vet jo alt om at ting noen ganger må settes på spissen, og være litt kompromissløst i overskriftene – for å i det hele tatt bli synlig i mengden av all informasjon som skal eller bør inn.
   Klart jeg og mange med meg håper at nok politikere GJØR noe med dette. For når mange synes rammebetingelsene ikke fungerer eller er urettferdige – så kan vel ikke så mange ta feil?
   Verdiene må skapes før de kan fordeles. Like lett som det er vanskelig.

   Klemmer tilbake og igjen takk:)

 33. 30/05/2010 20:02

  Bra grafikk og gode svar underveis.

  To korte historier fra virkeligheten:
  EPF/ENK: Drev et enk på begynnelsen av 1990-tallet som ble slått konkurs. Dermed ble jeg slått personlig konkurs. Gikk på arbeidsledighetskontoret, som det het da, men de sa – som sant er – du har ikke rett på arb.ledighetstrygd. Det til tross for at jeg nok hadde jobbet mer på de fire årene enn mannen/dammen jeg snakket med hadde gjort i hele sitt liv.
  Så da måtte man på sosialen for å få penger. Dette var i en periode hvor jeg bare måneder etter skulle avtjene sivil verneplikt, så det var ikke så farlig for meg da.
  Det som derimot er kjipt, er at Skatt Øst fortsatt krever inn penger jeg skylder. Og de, fordi dette var et ENK, ikke gir seg før de har fått inn _alle_ pengene.
  Til sammenlikning: En jeg kjenner som driver AS alene ble langtidssykemeldt og kunne bare kontakte NAV og vips så kom sykepengene inn.

  Mine erfaringer med EPF/ENK: Grei selskapsform dersom du driver med noe ved siden av fast inntekt. Men som _ditt_ selskap: Gå til banken og ta opp et lån på 106.000 kroner og opprett et AS. Dette vil koste deg 3.000 kroner i mnd i noen år, men er verdt det.
  Skal du først drive «butikk», gjør det ordentlig. Og har du tro på forretningsideen (og det bør du jo), og ser at dette er liv laga, så er det bare å kjøre på. Litt større risiko, men du har egentlig ikke noe å tape.
  Synes også det blir litt galt at EPF/ENK kan ha ansatte. Det ligger jo ikke engang i navnet på selskapsformen: Enkelpersonforetak/Enkelmannsforetak.

  NUF: Sammen med en kamerat startet jeg et NUF. Dette fungerte vel og bra i noen år, men så plutselig uteble posten som skulle videresendes fra den norske registraren. Enden på visa ble at selskapet, pga manglende innrapportering, ble slettet i England. Dermed ble det også slettet i Norge.
  Jeg ville ikke startet denne selskapsformen igjen. Dette fordi jeg da må følge med på selskapspolitikk/lovgivning i to forskjellige land. Dessuten er det mange useriøse aktører der ute som har ødelagt ryktet til denne selskapsformen.
  Råd til de som likevel ønsker å registrere NUF: Velg en av de to seriøse aktørene i markedet.

  Det har vært snakk om å opprette en selskapsform kalt Mikroaksjeselskap. Denne selskapsformen vil ha de samme rettighetene som AS, men uten kravet til egenkapital. Søk opp denne selskapsformen på nettet, eller sjekk sidene til revisorforeningen (som har lansert ideen).

  Trond

 34. 01/06/2010 13:19

  Glimrende innlegg, spesielt med tanke på streiken blant mange offentlig ansatte i disse dager. Om noen skulle vært i streik, så skulle det vært vi selvstendig næringsdrivende! Hadde vært morsomt å latt en lærer se hva vi må betale i skatt ved samme inntekt…

  Vedrørende diskusjonen om NUF og AS kontra Enkeltmannsforetak. Det mange ikke tenker på når de skifter til disse selskapsformene er at de må betale arbeidsgiveravgift på ca. 14 prosent når de tar seg ut lønn (selvsagt kan du ta ut noe som utbytte, men dette bør ikke overstige 50%).

 35. 10/08/2010 18:05

  Hei,

  Vær oppmerksom på at du kan foreta en skattefri omdannelse fra EPF til AS i perioden 01.01 – 30.06. Dvs. første mulighet for deg er første halvår 2011.
  Få hjelp av regnskapsførereren din til denne omdannelsen. En skattefri omdannelse betyr at du kan ta de aktivaene og den gjeld som du har i enkeltpersonselskapet til å stifte et aksjeselskap.
  Hvis eiendelene – gjelden ikke er nok til å få minimum 100.000 i aksjekapital så må du skyte inn differansen i form av kontanter.

  For ditt vedkommende betyr dette at hvis du ikke får solgt Englegaard i 2010 så kan denne inngå som innskudd i AS ved omdannelse i 2011.

  Vær oppmerksom på at det ikke går an å avtale salg nå, men vente med gjennomføringen til du har foretatt omdannelse i 2011. det vil være illojalt mot skattesystemet og medføre straffeskatt etc. så det anbefales ikke.

  Lykke til!

 36. Mr. Billy Young. permalink
  17/09/2010 01:28

  Hei,
  Er du ute etter en virksomhet lån, personlige lån, hjem lån, auto
  lån, student lån, gjeld konsolidering lån, usikrede lån, venture
  formue etc, eller ble du nektet et lån av en bank eller en finansiell
  institusjon for én eller flere reasons.You er på rett sted for dine lån løsninger!
  jeg er en utlåner, gir jeg lån til bedrifter og enkeltpersoner på et lavt og rimelig rente på 3%.
  Interessert person bør Kontakt oss med følgende detaljer med skanningen kopi av identitetskort eller Drevers lincense for behandling av lånet
  overdragelse innen 48 timer;

  SØKNAD DETALJER

  Navn
  Fødselsdato:
  Kjønn:
  Sivilstand:
  Adresse:
  By:
  Stat / provins:
  Postnummer:
  Land:
  Telefon:
  E-post:
  State Formål Loan:
  Lånebeløpet ($):
  Loan Varighet:
  Netto månedlig inntekt.

  Kom tilbake til meg så snart som mulig med opplysningene ovenfor for mer informasjon.
  Jeg håper å høre fra deg.

  Beste hilsen,

  Mr Billy Young

  • 02/11/2010 17:55

   Mr Billy Young

   Av en eller annen merkelig grunn godkjente jeg denne kommentaren. Alle skal med, heter det:)
   Derfor svarer jeg deg ikke mer enn at du er hjertelig velkommen til å kommentere bloggens
   egentlige tema/innhold – og la være å promotere egen virksomhet som din, ved hjelp av et
   dårlig oversetterprogram.

   Jeg skriver denne kommentaren slik, fordi det kan være noen der ute som
   tror at du er en de i all sin fortvilelse kan ta kontakt med. Ikke gjør det!!!

   IKKE TA NOEN KONTAKT MED MR. BILLY YOUNG!

   Utlånere som «deg» er det ingen som anbefaler å ta kontakt med.
   Jeg skal spore opp din ip-adresse og blokkere deg fra videre kommentarer her, «Mr Billy Young».

 37. 28/09/2010 18:40

  sjefsengel,

  dette var ubeskrivelig langt, tydelig beskrevet 😀

  digger det

  og sprer det lengste innlegget jeg noengang har delvis lest

  — tar resten stykkevis og delt 🙂

  Ingebjørg J;_)))

 38. Ane permalink
  02/11/2010 14:17

  Nok et fantastisk innlegg fra deg og glimt av lys i tunellen for oss som sitter her med 1000 spørsmålstegn og som skulle ønske vi hadde startet et AS med en gang. Det er fordeler og det er ulemper, men den største fordelen og fellen til mange er at de ikke har 100.000 når de skal starte opp med ideen sin.

  Takk for at du deler og for at du engasjerer deg! Sammen bør vi jo være sterkere eller?

 39. Roar permalink
  26/11/2010 10:11

  Skulle ALDRI ha startet et enkeltmannsforetak. Fikk et barn som ble alvorlig syk, og lukket butikken. Glemte i alt styret å levere inn regnskap et år. Tenkte ikke på at det var så viktig heller – siden jeg ikke hadde hatt omsetning.
  Har hatt et HELVETE med skatt/mva siden dette. ALT er bare drit. Det kommer utleggsfordringer, gebyrer mm. På noe jeg ikke skulle betalt i det hele tatt.
  Så låner jeg penger av mine foreldre for å betale – og da sier de at jeg har solgt varer svart, for å dekke inn dette. SÅ blir jeg tvangslignet/skjønnslignet osv. og må betale ekstra mva og avgifter ut fra denne ligningen.
  Snakk om å bli tatt i toeren av staten.
  Når jeg nå har samlet sammen litt penger, og ønsker å gå gjennom alle tall – flere år tilbake i tid.. nei da skal de til å vurdere å slå meg konkurs.
  Da er i hvertfall en ting helt sikkert. Jeg kommer IKKE til å jobbe igjen. Jeg kommer til å si opp jobben min. Jeg kommer ikke til å sitte igjen med mindre å leve av uansett.
  Hvorfor haster alt så mye for de? Staten får pengene uansett. Vil de ikke at jeg skal få mine penger tilbake. De er tross alt mine. Har ikke staten så den klarer seg med 3000 milliarder på bok. Kan de ikke klare seg uten mine 170 000kr?

  Så aldri start enk. Det gir bare problemer. Her jobber jeg 70 timers uke for å betale regnskapsfører – og så vurderer de å slå meg konkurs.

 40. 05/01/2011 23:18

  Flott at du setter søkelys på enkeltpersonforetak! Selv om dette kan virke som en enkel oppstart, er det slettes ikke egnet for alle.

  Dog synes jeg du glemmer noen av fordelene.
  – Man slipper å betale arbeidsgiveravgift, og kan selv velge om man vil ta sykeforsikring, eller ta risikoen, og bruke pengene på oppstart.
  – Man får fradrag for sine utgifter til firmaet, og også momsfradrag om man er momsberettiget.
  (men er enig i at det er utrolig merkelig at man mister minstefradraget. Det burde ikke lønne seg å ha en liten fast stilling ved siden av foretaket)
  – Får man ikke fradrag for etterutdannelse? Riktignok har jeg aldri tatt skolegang, men har i det minste dekket både seminarer, reiser, kurs, bøker etc. på foretaket.
  – Skjemaene for oppstart, momslevering, næringsoppgavene etc er vel ikke så veldig mye værre en den gamle selvangivelsen? Men, er enig i at alle bør både melde seg på etablererkurs og søke hjelp hos en regnskapsfører. Det lønner seg uansett.
  – Inntekt og skatt regnestykket ditt skjønner jeg ingenting av. Jeg har aldri betalt mer enn 42% skatt totalt sett. Man får da fradrag som vanlige folk, for huslån etc.

  En enkel og ryddig portal hadde dog vært flott! Den idéen støtter jeg!

  Med vennlig hilsen
  Andre:)

 41. 13/02/2011 01:59

  Bra diskusjon!

  Jeg hadde tidligere et enkeltpersonsforetak, men startet et AS da jeg ønsket å gjøre alvor ut av det da jeg etablerte et investeringsselskap. Jeg mener at 100.000,- er en ok grense ifm AS. Det bør være et viss terskel for å kunne skille useriøse aktører fra seriøse aktører.

  Når det er sagt så finnes det mange seriøse enkeltpersonsforetak (og NUF), samt mange seriøse enkeltpersonsforetak – så sort/hvitt er det ikke.

  Mvh.

  SCREENSAILOR AS
  http://www.screensailor.com

 42. Ingrid Falconer Roe permalink
  31/05/2011 07:50

  Jeg har selv vært gründer i 10 år og opprettet et AS ved oppstart. Jeg er glad jeg ikke har hatt et enkeltpersonforetak. Så mye ekstra og så lite rettigheter. Vil gi honnør til den/de som har laget denne fantastiske oversikten. Så mye nyttig informasjon. Skal dele dette med alle som jeg vet sliter med å finne frem i jungelen.

  • 14/08/2011 15:22

   Takk for kloke ettertanke ord og at du er en villig ambassadør for å spre det du tror på videre:) Ja, du har helt rett – det er en jungel – og noen bør brøle litt av og til;)
   Lykke til videre med din gründervirksomhet. Norge trenger dere!

 43. Kjetil Skråmestø permalink
  31/05/2011 17:31

  Hei Sjefsengelen:)

  Takk for at slike som deg finnes:) Så utrolig mye bra informasjon om enkeltmanns/kvinneforetak har jeg tilgode å ha lest noen sinne;) Har drevet mitt personlig selskap Norsk Artist Formidling siden 1989 og er tålig fornøyd med ordningen men understreker at det er fryktelig mange svakheter slik du nevner det. Et vennlig tips er å bruke en dyktig og seriøs regnskapsfører, kjøp pensjonsforsikring med skattefradrag og sykeforsikring via NAV…gyldig fom 14 dag. Koster rundt 6000.- pr år med en inntekt på rundt 500.000.- I tillegg må man være en ukuelig optimist og en smule naiv;) Stå på videre. Verden trenger flere slike som deg;)

  • 14/08/2011 15:29

   Hei Kjetil,
   Takk for store ord! De varmer:)
   Det er, som du sier, viktig at vi alle deler kunnskap eller engasjement, fordi det de fleste av oss ønsker, er at verden skal bli et bedre sted å være, enten vi er selvstendig næringsdrivende, ansatte, under utdannelse eller ikke i arbeid.

   Jeg er helt enig med deg at en dyktig og seriøs renskapsfører, samt kjøpe eller tegne rettigheter ift økonomiske hindringer en kan møte på veien – er særs viktig å få på plass. Å være gründer, spesielt, handler vel mye om at optimismen på egne vegne, og troen på å lykkes er større enn det meste annet. Det å også få reell næringslære og læren om bærekraftig samfunnsøkonomi ENDA mer inn i grunnskolen, er sikkert også noe vi kan kjempe for. Ungt entreprenørskap alene favner ikk ehelt om læren om hva som får samfunnshjulene til å gå rundt. Synes jeg:)

   Takk igjen for godordene! De lever jeg godt på:)

   • 11/03/2012 18:05

    Fant fram til denne diskusjonen igjen, som jeg har hatt stor nytte og glede av å lese.

    Etter at jeg deltok i debatten sist, har jeg åpnet opp Miniforetak.no for alle. Dermed er nettstedet blitt en portal for de aller minste foretakene. Dette har ikke minst du bidratt til, Celine. Du har kommet med mange engasjerte innspill, som har inspirert meg til å gjøre endringer.

    Jeg mener fortsatt at ENK/EPF kan være en god modell for mange, men nå er det i hvert fall blitt mye lettere å komme inn i AS-familien (lavere krav til aksjekapital og bortfall av revisjonsplikt for små AS).

    Uansett: Takk for engasjementet du viser. Det er rett og slett imponerende!

Trackbacks

 1. Tweets that mention Enkeltpersonsforetak -er det noe å skryte av egentlig? « sjefsengel -- Topsy.com
 2. Top Posts — WordPress.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: